Det er bare en virus - Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Af Bestyrelsen , Bogø Portalen
15. februar 2020 17:54


Det er bare en virus - Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør om hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.
Forelæser: Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning og -udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis
Sted: Livestream i Bogø Forsamlingshus, Bogø Hovedgade 114. Tirsdag den 3. marts 2020 kl. 18.45-21.00.

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot er en livløs partikel, som er uden eget stofskifte og som ikke er i stand til at formere sig alene. Det er blot ”en pose af protein med noget genmateriale indeni”. Men indeni vores celler sker der noget. Dér overtager virus kontrollen af vores celler og laver tusinder af nye viruskopier.
Virus påvirker hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier.
Virus er overalt, og vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, SARS, ebola, aids og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for mens andre må vi bare prøve at undgå.
Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem vi bør kende.
Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde i kampen mod dem.

Om forelæseren:
Det grove: Anders Fomsgaard er født og opvokset i København (Husum). Han er uddannet læge fra Københavns Universitet 1982, dr.med. fra Københavns Universitet i 1990. Nu er han professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet og leder af Virus Forskning & Udvikling (ViFU) ved Statens Serum Institut, København.
Efter virke som reservelæge på forskellige Københavnske hospitaler og afdelinger i 1980erne, har Anders Fomsgaard forsket bl.a. i Tyskland, USA, Frankrig og Danmark på Rigshospitalet og Københavns Universitet i virus- og bakterieinfektioner, immunitet og DNA-vacciner.
Med over 200 publikationer i internationale videnskabelige tidskrifter, kapitler og patenter, samt uddannelse af forskere og studerende er Anders Fomsgaard en anerkendt international forsker i virus-genetik og immunitet.
Anders Fomsgaard er en ofte benyttet foredragsholder ved internationale konferencer, i europæiske ekspertpaneler samt som formidler af nye virustrusler til den danske befolkning.
Det utilpassede: Musikken har været en vigtig del af Anders Fomsgaards liv. I de helt unge dage spillede han bl.a. en overgang sammen med Lars H.U.G. I dag spiller han saxofon i det franske soul-rapband ”Belgium Means Nothing” som spiller og træner hver anden mandag i Paris hvor Anders Fomsgaard har en lejlighed. Ud over at passe forskning og musik tegner og maler Anders Fomsgaard – ligesom sin bror, billedkunstneren Jes Fomsgaard. ”Kreativiteten løber i familien” mener Anders Fomsgaard.
Det klamme: Anders Fomsgaard arbejder med farlige eksotiske virus som ebola, lassa, sars, mers, fugleinfluenza etc. og har testet sine forsøgsvacciner mod hiv/aids på hospitaler i København og Vestafrika.
Det virkelig syge: Med forskningssamarbejder og projekter i flere lande og konstante rejser til møder, konferencer, kolleger og venner, samt hans og hans kones steder i København, Hundested, Elmhult (S), Växjö (S), Paris (F), Provence (F) og appelsinplantagen i Portugal har Anders Fomsgaard svært ved at definere hvor han bor og hvor han arbejder.


Anders Fomsgaard. Foto Camilla Schiøler

Om foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Foredraget udbydes i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes af Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet og en lang række værter landet over.
Forelæsere er oftest forskere – primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab.
Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag – uanset hvilke faglige forudsætninger man har. Deltagerne spænder derfor vidt – lige fra elever grundskolens ældste klasser til professorer – og fra fx politibetjente, håndværkere, sygeplejesker til studerende.
De fleste af foredragene tiltrækker hver aften 800 deltagere alene i Søauditorierne i Aarhus hvorfra de livestreames.
Og efter nogle spæde forsøg i 2015 med at livestreame foredragene er der nu mere end 150 biografer, kulturhuse, folkeuniversiteter, gymnasier mm. landet over som er værter for at livestreame foredragene. De fleste ses på ofn.au.dk/sted.
Deltagerne kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget via sms eller Twitter – det sidste kvarter svarer forelæseren på så mange som muligt.

Læs mere om foredragsrækken på ofn.au.dk.





Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.